چه نوع کاغذهایی داریم؟ (معرفی انواع کاغذها و کاربردشان)
اگر نمیدانید چه نوع کاغذهایی داریم و هر کدام از کاغذها چه ویژگیهایی دارند و برای چه مصارفی استفاده میشوند، تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید. کاغذها دارای انواع مختلف هستند که برای چاپ محصولات مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. انواع کاغذ طراحی بستر مناسب را برای پیادهسازی طرحها، متنها و تصاویر مختلف فراهم کرده و شما میتوانید با کمک انواع کاغذ محصولاتی مثل بروشور، تراکت و… را چاپ کنید.
دستهبندی کلی کاغذها شامل؛ کاغذ تحریر برای نوشتن و چاپ معمولی، کاغذ گلاسه برای چاپ با کیفیت بالا، کاغذ کرافت برای بستهبندی کاغذ، روزنامه برای چاپ روزنامه، کاغذ پوستی برای طراحی الگو و… هستند. انواع این کاغذها در مجموعه چاپ آقا برای تولید محصولات مختلف قابل استفاده میباشند.
معرفی انواع کاغذ
امروزه تنوع زیادی برای چاپ محصولات مانند کتاب، مجلات، روزنامهها، بروشورها، کاتالوگها و پوسترها وجود دارد و استفاده از کاغذهای مخصوص برای چاپ این محصولات باعث افزایش دوام و ماندگاری، کیفیت و جذابیت بصری آن ها میشود. انواع مختلف کاغذ بر اساس عوامل مختلفی مانند جنس کاغذ ابعاد و گرماژ دسته بندی میشوند. خیلی مهم است که قبل از انتخاب محصولات چاپی با انواع پانچ کاغذ و…. آشنا شوید.
برای مثال انواع کاغذ گلاسه، کاغذ تحریر، کاغذ و مقوای کرافت، کاغذ روزنامه، کاغذ پلاستیکی، کاغذ مکانیکی، کاغذ افست، و … از انواع مختلف کاغذها هستند که در ادامه به شرح برخی از مهمترین آنها میپردازیم.
کاغذ گلاسه
کاغذهای گلاسه دارای سطحی صیقلی و هموار با پوششی براق یا مات هستند که در چاپ رنگی کیفیت خوبی از خود نشان میدهند.
کاغذ گلاسه به عنوان پای ثابت در چاپ رنگی، چاپ کارت ویزیت، چاپ کاتالوگ، چاپ بروشور، چاپ تقویم، چاپ تراکت و چاپ مجلات شناخته میشود و از ترکیب مواد معدنی و خاک چینی به دست میآید.
کاغذ گلاسه در گرماژهای متفاوت چاپ میشود که رابطه مستقیمی با مقاومت و ضخامت آن دارد. یعنی هر چقدر گرماژ بالاتری استفاده شود، مقاومت و ضخامت آن نیز بالا میرود.
کاغذ تحریر
کاغذ تحریر نوعی کاغذ با کیفیت است که معمولاً برای چاپ کتابها، رمانها، سربرگ، برگه یادداشت و انواع پاکتها استفاده میشود. کاغذ تحریر در وزنها و ضخامتهای مختلف تولید میشود و یکی از پرکاربردترین کاغذها در دنیا است.
این کاغذها سطح صاف و یکدستی دارند و معمولاً سفید یا کمی کرمی رنگ هستند. وزن متعارف آن ۷۰ تا ۱۲۰ گرم است و مقاومت نسبتاً خوبی در برابر پارگی و تاشدگی دارند. همچنین جوهر را به خوبی جذب کرده و از پخش شدن آن جلوگیری میکنند.
کاغذ کتاب (کاغذ بالکی)
کاغذ بالکی یا کاغذ کتاب نوعی کاغذ سبک و نازک است که معمولاً برای چاپ کتابها به کار میرود. این کاغذ وزن کم و ضخامت نازکی داشته و همین امر باعث میشود تا برای چاپ کتابهای حجیم کاربرد بیشتری داشته باشد. کاغذ کتاب باعث کاهش وزن کتاب و افزایش تعداد صفحات در حجم کمتر خواهد شد. کاغذ کتاب ممکن است کمی شفاف باشد به طوری که متن پشت صفحه نمایان شود. البته این کاغذ با وجود نازک بودن، معمولاً دوام نسبتاً خوبی دارد.
کاغذ و مقوای پشت طوسی
همانطور که از نام این کاغذ پیداست، یک طرف آن طوسی رنگ و طرف دیگر آن سفید رنگ است و کار چاپ بر روی قسمت سفید رنگ آن انجام میشود. این کاغذها گرماژ بالایی دارند که رایجترین آنها ۲۲۰ تا ۲۵۰ گرم است.
کاغذ و مقوای کرافت
این نوع کاغذ که همان کاغذ مقوا میباشد، نسبتاً مقاومت بالایی داشته و از سولفات خمیر پالپ تشکیل شده است. کاغذهای کرافت تنوع زیادی دارند و همچنین به علت دوام بالا معمولاً برای بستهبندی، چاپ کارتن، جعبه، پاکت و ساک دستی مورد استفاده قرار میگیرند.
کاغذهای کرافت به علت تنوعی که از لحاظ گرماژ و وزن دارند، امکان تولید بیش از صد نوع مختلف ورقهای سه لایه و پنج لایه را دارا هستند. گاهی اوقات کاغذهای کرافت دارای انواع کاغذ روغنی هستند و سطح براق پیدا میکنند.
کاغذ آنتیک فشرده
کاغذهای آنتیک صفحه خشنی دارند و برای چاپ کتاب مطلوب هستند. گرماژ کاغذ آنتیک فشرده بین ۷۰ تا ۹۰ گرم بوده و به دلیل فشردگی خوبی که دارند، میزان چاپدهی بهتری نسبت به کاغذ آنتیک شیمیایی دارند.
کاغذ روزنامه
کاغذ روزنامه از خمیر مکانیکی به عمل آمده که به شکل رول و ورق موجود است. این کاغذ نسبت به انواع کاغذهای مناسب برای چاپ، ارزان قیمتتر به حساب میآید.
اگر این کاغذها در معرض نور قرار بگیرند به مرور رنگ آن عوض شده و حالت شکننده پیدا میکنند. کاغذهای روزنامه قدرت جذب بالایی دارند و معمولاً برای چاپ روزنامه با ماشین لترپرس و افست به کار میروند.
کاغذ مکانیکی
برای اینکه بدانیم چه نوع کاغذهایی داریم؟ باید صفر تا صد تمام کاغذهای قابل استفاده در جهان را بررسی کنیم یکی از این کاغذهای کاربردی و عجیب، کاغذ مکانیکی است. بخش عمده کاغذهای مکانیکی را چوب تشکیل میدهند و قسمتی از مواد تشکیل دهنده آنها نیز از خمیر شیمیایی تشکیل شده است که به منظور افزایش مقاومت کاغذ به کار میرود.
کاغذ مکانیکی نوعی کاغذ روزنامه مرغوب به حساب میآید که برای چاپ مجلات، بروشور ارزان قیمت و چاپ کاتالوگ استفاده میشود.
کاغذ شیمیایی
برای ساخت کاغذ شیمیایی از خمیر چوب استفاده میشود که برای تولید این کاغذ با روش شیمیایی مقدار خمیری که در آن استفاده میشود حدود ۹۰ درصد است.
کاغذ شیمیایی از استحکام کافی برخوردار بوده و اغلب به عنوان کاغذ تحریر، کاغذ فتوکپی و مجله کاربرد دارد. میزان رنگ پذیری کاغذ شیمیایی حد مطلوبی دارد اما کیفیت چاپ رنگی آن به پای کاغذ گلاسه نمیرسد.
کاغذ انجیلی
کاغذ انجیلی کاغذی نازک و سفید رنگ است که نوشتههای یک طرف آن از طرف دیگر قابل مشاهده نیستند. این کاغذ برای چاپ کتابهای با حجم بالا از نظر تعداد صفحات و مطالب کاربرد دارد. مدل کاغذ انجیلی از مواد پنبه و کتان تولید میشود اما اکثراً این کاغذ را در صنعت چاپ از خمیر شیمیایی میسازند.
کاغذ کارتریج
کاغذ کارتریج از نظر ظاهری شبیه کاغذ آنتیک فشرده است. با این تفاوت که کاغذ نسبتاً سختی به شمار میرود. کاغذ کارتریج از خمیر چوب تهیه شده که گرماژ آن از ۶۰ تا ۱۷۰ گرم و بالاتر میباشد.
سطح کاغذ کارتریج بستگی به نوع مصرف دارد و به صورت خشن و نیمه خشن، بدون پرداخت و با پرداخت به تولید میرسد. برخی از مهمترین ویژگیهای انواع کاغذ کارتریج عبارتند از؛
- وزن سنگینتر در مقایسه با کاغذهای معمولی
- بافت مستحکم
- سطح صاف و یکنواخت
- سفید و درخشان
- سازگار با انواع روشهای چاپ
- مقاوم در برابر پارگی
کاغذ آفست
کاغذهای افست برای چاپ لیتوگرافی تهیه شده و معمولاً برای چاپ افست مناسب هستند و علت نامگذاری آنها نیز همین است. این کاغذها معمولاً کمی سفیدتر از کاغذ کارتریج هستند و اغلب به صورت بدون پرز و مرغوب تهیه میشوند.
کاغذهای افست به طور خاص برای روش چاپ افست طراحی شدهاند و معمولاً برای تولید انواع کتاب، مجله، بروشور، کاتالوگ و… استفاده میشوند. این کاغذها جوهر را به خوبی جذب کرده و به هیچ عنوان باعث پخش شدن یا محو شدن تصاویر نمیشوند. همچنین وزن و ضخامت کاغذهای افست متنوع است. به طوری که در وزنهای مختلف از ۷۰ گرم الی ۳۰ گرم بر متر مربع را شامل میشوند و برای انواع پروژهها قابل استفاده هستند. سطح کاغذهای افست سفید و روشن است و همین امر باعث میشود تا به طور کاملا واضح و زنده رنگها را نمایش دهند.
کاغذ پوستر
کاغذ پوستر نوعی کاغذ با کیفیت و ضخیم است که برای چاپ پوسترها، تابلوهای تبلیغاتی، کارهای گرافیکی با ابعاد بزرگ به کار میآیند. انواع کاغذ رنگی در این دسته بندی قرار میگیرند.
این کاغذها به علت ضخامت بیشتری که نسبت به کاغذهای معمولی دارند، در برابر پارگی و تا خوردگی مقاومت نسبتاً خوبی دارند. همچنین جوهر را به خوبی جذب میکند و رنگها را به صورت زنده و واضح نمایش میدهند. بعضی از کاغذهای پوستر در سطح براق و بعضی دیگر دارای سطح مات هستند.
کاغذ فتوکپی
کاغذ فتوکپی نوع کاغذ با وزن سبک بین ۷۰ تا ۸۰ گرم بر متر مربع است که معمولاً در دستگاههای فتوکپی و پرینترهای لیزری و جوهرافشان استفاده میشود. این کاغذ سطح صاف و یکنواخت داشته و باعث بهبود کیفیت چاپ خواهد شد. همچنین جلوی گیر کردن کاغذ در دستگاه را میگیرد. زیرا کاملاً سبک و نازک میباشد.
کاغذ فتوکپی در تمام چاپخانهها از جمله مجموعه چاپ آقا برای چاپ انواع متن و اسناد اداری، گزارشها و مدارک روزمره مورد استفاده قرار میگیرد و به علت داشتن قیمت مناسب و کارایی گسترده، جزو پرکاربردترین مدل کاغذها در محیطهای اداری و آموزشی است.
کاغذ کاربن لس یا خودکپی
این کاغذها در صنعت چاپ پرکاربرد هستند و با فشار وارده هنگام نوشتن بر روی آن عملکردی شبیه به کاربن از خود نشان میدهند و در نتیجه یک کپی از نوشته شما در صفحه زیرین ایجاد میکنند. کاغذ کاربنلس در فاکتورها، قبضها و قراردادهای چند نسخهای به کار میروند. برای سفارش کاغذهای کاربنلس میتوانید همین حالا از طریق مجموعه چاپ اقدام کنید.
کاغذ واترمارک
در بین انواع کاغذ، واتر مارک، نوعی کاغذ که در ساختار آن یک تصویر یا الگوی نیمه شفاف به نام واترمارک وجود دارد و در برابر نور به خوبی قابل مشاهده است. واترمارکها به عنوان یک امضا از سمت تولید کننده هستند و مانع از جعل اسکناس، اسناد و مدارک، گواهیها و … میشوند.
علاوه بر این موارد کاغذ واتر مارک معمولا در کارت دعوت و کاغذهای لوکس نیز قابل استفاده میباشند تا حس کیفیت و اصالت را به مخاطب منتقل کنند. جهت چاپ انواع اسناد رسمی، گواهی و کارتهای دعوت میتوانید ایده کاغذ واتر مارک را درخواست کنید.
کاغذ چسب
به کاغذهایی که یک طرف آن با یک لایه چسب پوشانده شده است، کاغذ چسب میگویند. انواع چسب کاغذ بسیار کاربردی هستند. این چسبها معمولاً به صورت خشک میباشند و با فشار یا حرارت فعال میشوند. کاغذهای چسب در انواع مختلفی مانند کاغذ چسب حرارتی، کاغذ چسب فشار، کاغذ چسب دو طرفه و … وجود دارند. کاربرد کاغذ چسب در برچسب زنی لیبل و بارکد، بستهبندی محصولات و جعبهها، چسباندن یادداشتها و نصب پوستر است.
سخن آخر
با مطالعه این مطلب دانستید که چه نوع کاغذهایی داریم و با انواع کاغذها و کاربرد هر یک از آنها آشنا شدید. اکنون میدانید که انواع کاغذ گلاسه، انواع کاغذ تحریر، انواع کاغذ روغنی، انواع کاغذ رنگی و… در چه زمینهای کاربرد دارند و از چه ویژگیهایی برخوردار میباشند. تا در نهایت بتوانید مطابق با نوع نیازتان و محصولاتی که قصد چاپ آنها را دارید، بهترین کاغذ را انتخاب کنید.
جهت دریافت مشاوره آنلاین و استفاده از بهترین مدل کاغذ مجموعه چاپ آقا در خدمت شما است. کاغذهایی که این چاپخانه استفاده میکند، کیفیت بالایی دارند و کاملاً متنوع هستند که همین تنوع بالا دست شما را برای انتخاب باز کرده است. این چاپخانه از روشهای چاپ افست و دیجیتال پشتیبانی کرده و تمام کاغذها را در این روشها به کار میگیرد.
سوالات متداول
ویژگیهای کاغذ کارتریج چیست؟
کاغذ کارتریج بسیار مقاومتر از کاغذهای معمولی است و وزن سنگینتری در مقایسه با این کاغذها دارد. به همین منظور جهت چاپ اکثر محصولات مورد استفاده قرار میگیرد و به ندرت دچار پارگی خواهد شد.
کاربرد کاغذ و مقوای کرافت چیست؟
کاغذهای کرافت از لحاظ گرماژ و وزن متنوع هستند به همین منظور میزان ضخامت متنوعی داشته و دارای کاربرد گسترده از جمله؛ بستهبندی، چاپ کارتن، جعبه، پاکت، ساک دستی و… میباشند.
کاغذ گلاسه چیست؟
کاغذ گلاسه دارای سطح صیقلی و هموار با پوشش براق یا مات میباشد که در چاپ رنگی کیفیت بسیار بالایی از خود ارائه میدهد. این کاغذ پای ثابت چاپ رنگی، چاپ کارت ویزیت، کاتالوگ بروشور و… است.
ساختار کاغذ واتر مارک چگونه است؟
کاغذ واتر مارک در ساختار دارای تصویر یا الگوی نیمه شفاف میباشد که این تصویر یا الگوی نیمه شفاف در مقابل نور به خوبی به چشم میآید. معمولاً انواع اسکناسها، کارتهای دعوت رسمی، اسناد اداری، گواهیها و… با کاغذ واتر مارک چاپ میشوند.
کاغذ چسب چیست؟
کاغذهایی که یک طرف آنها با یک لایه چسب پوشانده شده، کاغذ چسب هستند که معمولاً برای چاپ لیبل مورد استفاده قرار میگیرند.
کاغذ روزنامه چه ویژگیهایی دارد؟
همانطور که از نام کاغذ روزنامه مشخص است، جهت چاپ روزنامه مورد استفاده قرار میگیرد که ضخامت بسیار اندکی داشته و کاملاً نازک است. کاغذهای روزنامه وقتی که در مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرند، تغییر رنگ میدهند و حالت شکننده پیدا میکنند.
نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید!