چاپ ترافارد چیست؟
چاپ ترافارد که نام دیگر آن چاپ استنسیل میباشد، یکی از روشهای قدیمی و ساده چاپ به شمار میآید که در گذشته به شکل دستی انجام میشد و در حال حاضر دستگاههای مختلفی برای انجام این روش چاپ تجهیز شدهاند و مورد استفاده قرار میگیرند. چاپ ترافارد روی سطوح مختلف قابل انجام است. به طوری که چاپ ترافارد روی پارچه، طلق و… به بهترین شکل انجام میشود و همین امر باعث شده تا کاربردهای گستردهای داشته باشد.
طی روش چاپ ترافارد از شابلونی که طرح چاپ ترافارد روی آن بریده شده استفاده میکنند. این شابلون دقیقاً مانند قالب عمل کرده و رنگ از قسمتهای بریده شده آن عبور خواهد کرد و به سطح مورد نظر انتقال پیدا میکند. این روش چاپ به علت سادگی در اجرا و قابلیت استفاده روی سطوح مختلف، محبوبیت زیادی در صنعت طراحی و هنر دستی دارد.
روش انجام چاپ ترافارد چگونه است؟
اگر قصد دارید که چاپ ترافارد روی طلق یا هر سطح دیگری را انجام دهید، در وهله اول باید بدانید که روش انجام این چاپ چگونه است. طی انجام چاپ ترافارد در ابتدا شابلون آماده شده که این شابلون میتواند متریال کاغذی، پلاستیکی یا فلزی داشته باشد. در مرحله بعدی طرح مورد نظر با کمک تیغ یا یک ابزار مخصوص برش شابلون بریده خواهد شد. پس از آن شابلون را روی سطح مورد نظر قرار میدهید و رنگ را با کمک قلممو یا اسپری از روی شابلون عبور میدهید. در نهایت با برداشتن شابلون طرح مورد نظر روی سطحی که میخواهید به چاپ رسیده است.
البته این روش نوعی روش سنتی برای انجام چاپ ترافارد به حساب میآید و در حال حاضر امکان انجام چاپ ترافارد با دستگاههای پیشرفته در چاپخانه به خصوص در چاپ آقا وجود دارد.
مزایا و معایب چاپ ترافارد چیست؟
فرایند چاپ ترافارد با طلق، روی پارچه، روی شیشه و… مزایا و معایب خاص خود را دارد که قبل از ایجاد طرح برای چاپ ترافارد باید نسبت به این مزایا و معایب اطلاعات کافی به دست بیاورید. در ادامه هر یک را بررسی میکنیم.
مزایا | معایب |
قیمت مناسب و مقرون به صرفه | محدود در جزئیات و طرح های پیچیده |
سرعت اجرا و چاپ بسیار بالا | کیفیت پایین تر نسبت به سایر روشهای چاپ |
ساده و عدم نیاز به تجهیزات پیچیده | محدودیت در تعداد رنگ |
انعطاف بالا و قابل پیاده سازی روی سطوح مختلف | ارتباط کمتر با تکنولوژی |
کاربرد چاپ ترافارد چیست؟
چاپ استنسیل یا ترافارد کاربرد بسیار گستردهای داشته و به علت انعطاف بالا در صنایع متفاوت قابل استفاده میباشد. برخی از مهمترین کاربردهای این روش چاپ عبارتند از؛
- قابل استفاده در هنرهای دستی: این روش برای ایجاد طرح ترافارد چاپ دستی هنری روی دیوار بوم نقاشی، پارچه، چوب و… قابل استفاده است.
- مناسب برای صنعت تبلیغات: جالب است بدانید که چاپ استنسیل برای صنعت تبلیغات و چاپ بنر، پوستر و دیگر طرحهای تبلیغاتی کاربرد دارد به همین علت مجموعه چاپ آقا از این روش استفاده میکند.
- مناسب برای طراحی پوشاک: چاپ ترافارد با وجود کاربردهای گسترده و زیاد خود، وارد صنعت پوشاک نیز شده است و برای طراحی پوشاک قابل استفاده میباشد. به طوری که طرحهای ساده روی تیشرت، کلاه، مانتو، روسری و… با کمک این روش پیاده سازی میشوند.
- صنایع دستی دکوراسیون داخلی: این روش چاپ برای دیزاین و تزیین برخی از اشیا دکوری، گلدان، مبلمان و… قابل استفاده است.
ویژگی های چاپ ترافارد چیست؟
چاپ استنسیل یک روش چاپ ساده و کاربردی است که طرحهای مختلف را با کمک آن میتوان روی سطوح متفاوت چاپ کرد این روش چاپ ویژگیهای اختصاصی خود را دارد که این ویژگیها عبارتند از؛
- عدم نیاز به دستگاههای پیچیده
- هزینه تولید اندک
- قابلیت تکرار پذیری روی سطوح مختلف
- مناسب برای تولید انبوه و حتی طرحهای تکراری
- تنوع روی سطوح قابل اجرا
- قابل استفاده در صنایع نساجی، تبلیغات، دکوراسیون و هنرهای تجسمی
- قابلیت ایجاد افکتهای ویژه مانند: سایه، گرادیان، طرحهای چند رنگ و…
- دارای محدودیت در جزئیات طرح
- سرعت اجرای بالا
- دوام بالای رنگها
- قابلیت شخصیسازی
تفاوت چاپ ترافارد با سایر روشهای چاپ چیست؟
فرقی نمیکند قصد استفاده از طرح خام برای چاپ ترافارد را دارید یا طرح از پیش آماده شده. در هر صورت این روش چاپ تفاوتهای زیادی نسبت به سایر روشهای چاپ دارد که در ادامه هر یک را به تفصیل بررسی میکنیم.
چاپ ترافارد در مقابل چاپ سیلکاسکرین
در وهله اول به مقایسه چاپ استنسیل و چاپ سیلک اسکرین میپردازیم. چاپ استنسیل یا ترافارد و سیلک اسکرین شباهتهای زیادی با هم دارند. زیرا هر دو از شابلون استفاده میکنند. اما در روش سیلک اسکرین پارچه یا توری مخصوص به عنوان شابلون استفاده میشود و همین ویژگی باعث شده تا نسبت به روش ترافارد امکان چاپ طرحهای پیچیده وجود داشته باشد.
چاپ ترافارد در مقابل چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال نیاز به تجهیزات پیچیده بیشتری دارد و شما میتوانید چاپ تصاویر با کیفیت بالا و جزئیات بیشتر را در آن انجام دهید. اما چاپ ترافارد اینطور نبوده و فقط برای طرحهای ساده استفاده میشود.
چاپ ترافارد در مقابل چاپ افست
چاپ افست برای تیراژ بالا و نیازهای صنعتی قابل استفاده است که کیفیت رنگ و دقت بالایی دارد. اما ترافارد برای چاپ در تیراژ پایین و طرحهای ساده مورد استفاده قرار میگیرد. تمام این روشهای چاپ با بالاترین کیفیت در مجموعه چاپ آقا با تجهیزات پیشرفته انجام میشوند.
وسایل مورد نیاز برای چاپ ترافارد
طرح ترافارد چاپ دستی با ابزارها و لوازم مختلف قابل انجام میباشد استفاده از این ابزار آلات هنگام انجام چاپ استنسیل الزامی است تا فرایند چاپ با موفقیت به اتمام برسد این ابزار شامل موارد زیر میشوند؛
- شابلون: بهتر است که جنس شابلون کاغذ مقاوم، پلاستیک یا ورق فلزی باشد.
- ابزار برش: ابزار برش شامل مواردی مانند: تیغ یا قیچی هستند که برای برش طرح روی شابلون مورد استفاده قرار میگیرند.
- رنگ: رنگهای مختلف با توجه به نوع سطح مورد نظر میتواند اکریلیک، اسپری رنگ و… باشد.
- قلممو یا غلتک: غلتک جهت پخش رنگ روی شابلون قابل استفاده است.
- چسب کاغذی نوار چسب: جهت ثابت کردن شابلون روی سطح استفاده میشود.
- سطح چاپ: سطوح مختلف را میتوانید برای چاپ ترافارد انتخاب کنید که این سطوح میتوانند: کاغذ، پارچه، چوب یا شیشه باشند.
سخن آخر
با مطالعه این مطلب دانستید که چاپ ترافارد چیست، چه کاربردی دارد و چگونه انجام میشود. چاپ ترافارد، به علت قیمت مناسب و مقرون به صرفه و قابلیت پیادهسازی روی سطوح مختلف در صنایع مختلف دستی، دکوراسیون، تبلیغات و حتی صنایع پوشاک قابل استفاده میباشد. برای اینکه بتوانید از این روش چاپ به شکل مناسب بهره ببرید مجموعه چاپ آقا با نیروهای متخصص ابزارهای پیشرفته و تجهیزات مدرن در خدمت شما است.
سوالات متداول
چاپ ترافارد روی چه سطوحی انجام میشود؟
این روش چاپ قابلیت پیاده سازی روی سطوح مختلف از جمله؛ کاغذ، پارچه، چوب و شیشه را دارد.
جنس شابلون چاپ ترافارد چیست؟
جنس شابلون چاپ ترافارد معمولاً کاغذ مقاوم، پلاستیک یا ورق فلزی میباشد.
چاپ ترافات چه مزایا و معایبی دارد؟
انجام چاپ ترافارد قیمت مناسبی داشته، سرعت بالا و انعطاف قابل قبول دارد. با این وجود دارای محدودیت در جزئیات بوده و در تعداد رنگ نیز محدود است.
کاربرد چاپ ترافارد کجاست؟
این روش چاپ در هنرهای دستی، صنعت تبلیغات، طراحی پوشاک و دکوراسیون قابل استفاده است.
چاپ ترافارد چه ویژگیهایی دارد؟
قابلیت تکرار پذیری رو سطوح مختلف، قابلیت شخصیسازی، سرعت اجرای خوب، دوام بالای رنگها و…
نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید!